“Se afla pe vremuri, în Lunigiana, ținut învecinat cu noi, o mănăstire, odinioară mult mai avută în călugări și trai sfințit decât este astăzi și în care, printre alții, se afla un tânăr călugăr căruia nici posturile, nici ajunările, nu izbuteau, cu nici un chip, să-i vlăguiască puterea și vigoarea trupului. Și, într-o zi, prin crucea amiezii, când toți ceilalți călugări dormeau duși, acest monah ce se învârtea de unul singur prin preajma bisericii, vede așezată pe un dâmb mai singuratic, o fetișcană frumoasă foc. Copila unui plugar din partea locului pesemne, care umbla pe câmp culegând buruieni.”
Hectomeronul, adaptare dramatică a Decameronului lui Giovanni Boccacio, este un proiect al Teatrului Național “Marin Sorescu” din Craiova, realizat în anul 2020, împreună cu o echipă extraordinară de regizori de teatru din 100 de țări ale lumii.
Decameronul este o colecție de o sută de nuvele, scrise între 1349 și 1353 de umanistul italian Giovanni Boccaccio. Este o operă alegorică, cunoscută pentru poveștile sale despre iubire, care apare sub toate aspectele sale, de la punctul de vedere erotic până la cel tragic. Dincolo de popularitatea sa, Decameronul rămâne un document important despre viața și obiceiurile din Italia secolului al XIV-lea.
Reviewuri pentru: Hektomeron – episodul 42