“Pe vremea când era episcop la Florența Messer Antonio d’Orso, destoinic și înțelept prelat, veni în oraș un nobil catalan pe numele său Diego della Ratta, conducător de oști al regelui Roberto. Nobilul acesta era un bărbat trupeș și avea pentru femei o mare slăbiciune. Iar printre alte doamne florentine se nimeri să puie ochii pe una, o femeie cei drept tare frumoasă, nepoata de frate a sus numitului Episcop. Și auzi nobilul nostru că bărbățelul doamnei, deși era dintr-o familie de neam, era un om rău și zgârcit fără pereche. Se învoi cu dânsul să-i dea 500 de florini de aur și în schimb să-i fie îngăduit să petreacă o noapte cu nevasta sa.”
Hectomeronul, adaptare dramatică a Decameronului lui Giovanni Boccacio, este un proiect al Teatrului Național “Marin Sorescu” din Craiova, realizat în anul 2020, împreună cu o echipă extraordinară de regizori de teatru din 100 de țări ale lumii.
Decameronul este o colecție de o sută de nuvele, scrise între 1349 și 1353 de umanistul italian Giovanni Boccaccio. Este o operă alegorică, cunoscută pentru poveștile sale despre iubire, care apare sub toate aspectele sale, de la punctul de vedere erotic până la cel tragic. Dincolo de popularitatea sa, Decameronul rămâne un document important despre viața și obiceiurile din Italia secolului al XIV-lea.
Reviewuri pentru: Hektomeron – episodul 30