“Trebuie știut că la Varlungo, un sătuc de prin apropiere, trăia un popă de ispravă, voinic nevoie mare când era vorba de femei. Și, de citit nu prea știa a citi, dar avea destule vorbe bune și de evlavie ca să-și desfete credincioșii. Aaa, și mai știa părintele ceva, mai bine decât oricare altul. Să se iute la femei. Și le-aducea acasă te miri ce nimicuri, de alea care se vând de sărbători prin bâlciuri…apă sfințită sau…vreun muc de lumânare, lucruri care erau însoțite de binecuvântarea lui. Or, printre alte țărăncuțe, pe care le băgase în seamă, se întâmplă să îi placă mai mult de una pe nume Belcolore, nevasta unui muncitor. Omul, meu, preotul, se îndrăgosti atât de tare de țărăncuță că era cât pe ce să își piardă mințile.”
Hectomeronul, adaptare dramatică a Decameronului lui Giovanni Boccacio, este un proiect al Teatrului Național “Marin Sorescu” din Craiova, realizat în anul 2020, împreună cu o echipă extraordinară de regizori de teatru din 100 de țări ale lumii.
Decameronul este o colecție de o sută de nuvele, scrise între 1349 și 1353 de umanistul italian Giovanni Boccaccio. Este o operă alegorică, cunoscută pentru poveștile sale despre iubire, care apare sub toate aspectele sale, de la punctul de vedere erotic până la cel tragic. Dincolo de popularitatea sa, Decameronul rămâne un document important despre viața și obiceiurile din Italia secolului al XIV-lea.
Reviewuri pentru: Hektomeron – episodul 91