“Un grăjdar se culcă cu nevasta regelui…Regele își dădu seama într-ascuns, îl căută și îl tunse…tunsul îi tunse la fel pe toți ceilalți și în acest fel scăpă de belea. Agilulf, regele lombarzilor, își stabilise scaunul domnesc, așa cum făcuseră și înaintașii lui, în Pavia, un oraș din Lombardia, însurându-se cu văduva lui Autari, alt rege al lombarzilor. Vaduva lui Autari fusese la vremea ei o femeie din cale afară de frumoasă, de deșteaptă și de cinstită, dar fără de noroc în ale dragostei. Or, mulțumită înțelepciunii și vitejiei acestui rege, aflându-se în regatul lui în pace și în bunăstare, se întâmplă ca unul dintre grăjdarii reginei, om din prostime și de rând….”
Hectomeronul, adaptare dramatică a Decameronului lui Giovanni Boccacio, este un proiect al Teatrului Național “Marin Sorescu” din Craiova, realizat în anul 2020, împreună cu o echipă extraordinară de regizori de teatru din 100 de țări ale lumii.
Decameronul este o colecție de o sută de nuvele, scrise între 1349 și 1353 de umanistul italian Giovanni Boccaccio. Este o operă alegorică, cunoscută pentru poveștile sale despre iubire, care apare sub toate aspectele sale, de la punctul de vedere erotic până la cel tragic. Dincolo de popularitatea sa, Decameronul rămâne un document important despre viața și obiceiurile din Italia secolului al XIV-lea.
Reviewuri pentru: Hektomeron – episodul 48