“Poveste! La porunca reginei, Nefile începu astfel. Acum vreo câți ani, trăiau la Siena doi bărbați. Ambii în puterea vârstei și amândoi pe nume Cecco, dintre care unul era fiul lui Messer Angioleri, iar celălalt era fiul lui Messer Fortarrigno. Aceștia doi, deși la multe se osebeau între deprinderi, se asemănau așa de tare la una…și anume amândoi își urau tații. Încât pe socoteala asta se împrieteniseră în lege și umblau adesea împreună.
Unul dintre ei se gândi că o duce cam rău la Siena cu banii ce-i primea pe lună din partea părintelui său și auzind că la Ancona venise, trimis al Papei, un cardinal cu care se avea nespus de bine, se hotărâ să meargă la dânsul, socotind că poate astfel să-și îmbunătățească starea materială.”
Hectomeronul, adaptare dramatică a Decameronului lui Giovanni Boccacio, este un proiect al Teatrului Național “Marin Sorescu” din Craiova, realizat în anul 2020, împreună cu o echipă extraordinară de regizori de teatru din 100 de țări ale lumii.
Decameronul este o colecție de o sută de nuvele, scrise între 1349 și 1353 de umanistul italian Giovanni Boccaccio. Este o operă alegorică, cunoscută pentru poveștile sale despre iubire, care apare sub toate aspectele sale, de la punctul de vedere erotic până la cel tragic. Dincolo de popularitatea sa, Decameronul rămâne un document important despre viața și obiceiurile din Italia secolului al XIV-lea.
Reviewuri pentru: Hektomeron – episodul 29