“Limba este nava veche care călătorește de-a lungul secolelor…cum a ajuns ciuma în Mexic? A ajuns cu navele spaniole sau poate a fost dintotdeauna acolo? Aztecii, știau ei cuvântul…proprietate? Cunoșteau cuvântul…posesie? Existau pronume posesive? Ziceau ei…casa mea, pământul meu? Ziceau ei…femeia mea? Era pentru azteci cuvântul dragoste sinonim cu…afirmare, control, putere, posesie, proprietate, moarte? Sau au învățat toate astea dintr-o liturghie spaniolă? Cum a ajuns ciuma în România? A fost introdusă printr-o lecție de spaniolă în fața televizorului? Sau păstrată în paginile unui vechi manuscris al DECAMERONULUI? Poate transmite limba toate blestemele lumii? Când un revizuit camerele apartamentului Ionelei, nu au găsit hainele soțului ei. Prin urmare, se bănuia că acesta fugise. În camera de supraveghere a clădirii a fost înregistrată, în după-amiaza respectivă, intrarea lui Iosif împreună cu un alt bărbat!”
Hectomeronul, adaptare dramatică a Decameronului lui Giovanni Boccacio, este un proiect al Teatrului Național “Marin Sorescu” din Craiova, realizat în anul 2020, împreună cu o echipă extraordinară de regizori de teatru din 100 de țări ale lumii.
Decameronul este o colecție de o sută de nuvele, scrise între 1349 și 1353 de umanistul italian Giovanni Boccaccio. Este o operă alegorică, cunoscută pentru poveștile sale despre iubire, care apare sub toate aspectele sale, de la punctul de vedere erotic până la cel tragic. Dincolo de popularitatea sa, Decameronul rămâne un document important despre viața și obiceiurile din Italia secolului al XIV-lea.
Reviewuri pentru: Hektomeron – episodul 16