Istoria teatrului românesc – Constantin Nottara
Există două nume, mari ce au marcat istoria dramaturgiei și teatrului românesc. Orice student ajuns în București, interesat de teatru va face cunoștință cu cele doua mari teatre Bulandra și Nottara. Fără a se dori un o istorie în adevăratul sens al cuvântului e-theatrum.com își propune un demers de cinstire a memorie celor ce au cladit teatrul românesc și școala românească de dramaturgie așa cum este ea astăzi. Este un demers pentru publicul larg, pentru noile generații, un exercițiu online de memorie.
Constantin Nottara – actor și o profesor, întemeietorul teatrului românesc modern
Pe 5 iunie 1859 se năștea, la București, pe atunci capitala Principatelor Unite, cel ce avea să devină marele actor român Constantin Nottara. Descendent dintr-o familie bizantină cu origini grecești Constantin Nottara a marcat decisiv evoluția teatrului românesc, pe care l-a racordat la evoluțiile culturale din occident.
La 16 ani, râmâne orfan de ambii părinţi, fiind lăsat în grija unui unchi. Joacă prin vechile grădini bucureştene în spectacole de teatru. În 1876, este admis la clasa profesorului Ștefan Vellescu. Era, în acelaşi timp, elev la Liceul Sf. Sava din Bucureşti şi student la Conservator. Nottara era un tânăr, prezentabil și elegant ce atrăgea atenţia prin chipul său interesant.
În 1877, Nottara a început să joace pe scena Teatrului Național. Unul dintre pionierii școlii realiste de interpretare scenică, a aderat un timp la stilul romantic de joc, sub influența cerințelor vremii și sub îndrumarea lui Mihail Pascaly. A studiat la Conservatorul de Arta Dramatică și Lirică din București și la Teatrul Odeon din Paris, preluând la întoarcere la numai 24 de ani majoritatea rolurilor principale ale Naționalului.
Constantin I. Nottara a fost un personaj ilustru atât pe scenă, cât și în afara ei.
Pe lângă cariera sa de actor, Nottara a avut o intensă activitate ca director de scenă și profesor la Conservatorul dramatic din București.
În 1893 devine profesor la Conservatorul de Muzică şi Declamaţie din Bucureşti. Nottara a predat arta teatrală timp de 33 de ani. Pedagog prin excelență, a fost unul dintre maeștrii care a format și dezvăluit noi talente talente precum Elvira Popesco, însă printre elevii săi celebri se numără și alte nume sonore precum Tony Bulandra, Velimir Maximilian, Ion Manolescu sau Maria Filotti.
Constantin Nottara era un personaj discret și dedicat muncii sale dovadă stând informațiile puține legate de viața sa. Prieten foarte bun cu marele dramaturg Caragiale, relația celor doi se deteriorează iremediabil atunci când presa vremii, relatează un scandal amoros în care sunt implicați dramaturgul și soția lui Nottara, actrița Amellia Wellner -soția lui Notarra încă din 1883.
A trăit toată viața sa în locuințe închiriate. Colegii și elevii săi au pus mână de la mână și i-au cumpărat lui Nottara o casă, pe actualul bulevard Dacia.
Marele actor a locuit în ultima parte a vieţii, bolnav fiind, alături de fiul său, compozitorul Constantin C. Nottara, şi soţia sa, Ana. A murit în noaptea de 16 spre 17 octombrie 1935, la 76 de ani.
Pentru a cinsti memoria acestui pioner al teatrului românesc Teatrul din Bulevardul Magheru îi poartă numele Teatrul „Constantin I. Nottara”.
Activitatea artistică
Constantin Nottara a jucat timp de 60 de ani în peste 800 de roluri, remarcându-se în personaje precum Shylock, Hamlet, Lear, Oedip, Don Salluste, Ștefan Tipătescu, Ion (Năpasta), Ion Luca Caragiale sau Tudose (Hagi-Tudose de Delavrancea),Vlaicu din Vlaicu Vodă de Alexandru Davila, Ștefan cel Mare din Apus de Soare.
În 1912 – A participat la scenariul primului film artistic românesc, „Războiul de Independenţă”, regizat de Grigore Brezeanu; în film a jucat rolul lui Osman Paşa
A activat ca director de scenă la Teatrul Naţional din Bucureşti fiind ales „acţionar pe viaţă” al Teatrului Naţional. A luptat pentru drepturile actorului. Cariera lui se confundă cu istoria primei scene a Bucureştiului.
În cartea sa, Amintiri, apărută în 1960 la Editura de stat pentru literatură și artă, Constantin I. Nottara ne vorbește despre munca sa, cu respect pentru profesie și cu grijă și responsabilitate față de cei pe care știe că are răspunderea de a-i îndruma.
Oricât de mult talent să aibă un tânăr pentru arte în genere, nu-i este îndestul, dacă nu se pune cu toată sârguința ca să frământe ceasuri întregi limba în gură, ori degetele pe coarde ori pe clapele pianului, sau să tragă cu pensula pe pânză, ori cu dalta pe lespedele de marmoră.
Constatin I. Nottara rămâne o personalitate importantă a teatrului românesc, alături de nume precum Lucia Sturza Bulandra, Maria Filotti, Elvira Popescu, Constatin Tănase, Grigore Vasiliu Birlic, ca să enumerăm doar câțiva. Moștenirea sa dramaturgică este remarcabilă și atitudinea față de teatru și tot ceea ce reprezintă acesta esteun model de un mare nivel profesional, etalon pentru generații de actori și oameni de teatru.
Fotografia care îl înfățișează pe tânărul Nottara este preluată din https://en.wikipedia.org/wiki/Constantin_I._Nottara.