Povești audio sau desene animate?
Încă de la apariția radioului în anii ’30, poveștile audio au fascinat copiii. Mulți dintre noi, părinți trecuți acum de 40 de ani au ascultat la radio emisiunile pentru copii ale Radioului National, ca pe unul din cele mai frumoase momente de seara, mai ales că, în acea perioadă, anii comunismului, programul la TV nu era foarte ofertant cu emisiuni pentru copii.
Desenele animate au cu siguranță farmecul lor și sunt mult mai îndrăgite de copii. Fascinația culorilor, a desenelor bine realizate și a multitudinii de efecte artistice sunt cu siguranță atuuri ale poveștilor puse în scenarii de desene animate.
Totuși, sunt poveștile puse în desene animate mai utile educației copiilor decât poveștile audio?
Există printre pedagogi și specialiști în psihologia copiilor diverse păreri și, fără a avea prenteția unei analize știintifice vom încerca să analizăm avantajele și dezavantajele poveștilor audio și a poveștilor puse în desene animate.
Imaginația
Atuu de necontestat al poveștilor audio îl reprezintă imaginația pe care acestea o declansează copiilor. Copiii care ascultă un povestitor își vor forma propria poveste în minte, pe baza mai multor factori determinați de atmosfera creată de povestea audio.
Povestitorul joacă aici un rol esențial aici. Talentul acestuia, inflexiunile vocii, eventualele efecte sonore vor crea o atmosferă fertilă dezvoltării imaginației copiilor.
Copiii își vor imagina cum arată personajele pe baza detaliilor pe care le primesc de la povestitor, felul în care sunt îmbrăcate acestea, trăsături fizice și atitudini sau gesturi. Astfel, personajele unei povești audio sunt diferite pentru fiecare copil. pentru că sunt trecute prin propriul filtru al imaginației.
Prin comparați,e desenele animate oferă deja un personaj cu mai toate trăsăturile definite. Aici copiii primesc totul de-a gata și tot ceea ce trebuie să facă este doar să urmărească pesonajul în derularea acțiunii.
Exercițiul de imaginație la care sunt supuși copiii când ascultă sau vad un povestitor spunând o poveste, fie ea audio sau video, este mult mai complex decât am crede. În acest exercițiu, copiii au tendința de a aduce propriile experiențe care să completeze povestea. Vor adauga elemente din viața reală, amestecându-le cu elemente fantastice închipuite sau sugerate de alte filme, povești sau întâmplări și își vor crea propria lor lume de poveste, propriul decor imaginar, în care povestea va evolua în mintea lor.
Stimularea imaginației copiilor, mai ales la vârste fragede îi face pe aceștia să devină originali, să aibă curajul să viseze și să nu le fie teamă să își exprime ideile.
Poveștile audio – exercițiu de atenție
Atât poveștile audio cât și desenele animate necesită un anumit grad de atenție din partea copiilor. Dacă desenele animate îi țin pe cei mici lipiți de ecran, fie că este televizor, calculator sau telefon, poveștile audio apelează doar la un singur simț.
Marele avantaj al poveștilor audio este, ca și la radio, faptul că în timp ce ascultă o poveste, un copil se poate juca. Specialiștii în comportamentul copiilor au observat că, în timp ce aceștia ascultă o poveste au tendința să o pună în scenă cu jucăriile pe care le au la îndemână și apoi să rejoace scene din poveste chiar dacă nu mai ascultă povestea.
Exercițiul de atenție al poveștilor audio sau video va fi pentru copii foarte benefic mai târziu, atât pentru învățarea și asimilarea în timpul școlii, dar și ca interlocutori în viața profesională.
Desenele animate, pe de altă parte necesită întreaga atenție a copilului, inclusiv cea vizuală, mai ales pentru că presupun imagini în miscare. Acest lucru obosește atât ochii, cât și mintea copilului.
Sensibilitatea temporală și rezoluția vederii umane variază în funcție de tipul și caracteristicile stimulului vizual și diferă între indivizi. Sistemul vizual uman poate procesa 10 până la 12 imagini pe secundă și le poate percepe individual, în timp ce rate mai mari sunt percepute ca mișcare.
Lumina modulată (cum ar fi un ecran de computer) este percepută ca stabilă de majoritatea participanților la studiu atunci când rata este mai mare de 50 Hz.
Filmele conțin în mod normal 24 de cadre pe secundă dar în cazul desenelor animate acestea se reduc la 12 sau chiar 10 sau 8 din considerente de buget, atunci cand sunt desenate de mână.
Copierea comportamentului
Una din caracteristicile comportamentale ale vizionării desenelor animate de către copii este copierea comportamentului personajelor favorite.
Rezultatele indică faptul că acei copii care urmăresc desene animate arată un nivel ridicat de dobândire a limbajului și dezvoltare cognitivă, dar prezintă, de asemenea, un comportament agresiv și violent cu frații și prietenii lor, uneori. Conținutul desenului animat îi afectează și în dobândirea altor valori morale și sociale.( sursa studiului)
Așadar atenție mare, părinți, la ce anume se uită copiii online, mai ales că, acum foarte mult conținut animat inadecvat copiilor este disponibil public pe internet. Controlul permanent al conținutului pe care copilul îl vizionează este cea mai bună soluție de limitare a expunerii acestuia la conținut inadecvat care poate părea inofensiv la prima vedere.
O poveste audio sau video citită sau spusă de un povestitor – actor profesionist, nu expune copilul în niciun fel riscului de a deprinde comportamente violente, agresive cu cei din jur.
Poveștile video de pe platforma e-theatrum sunt selectate cu atenție pentru a oferi copiilor experiențe plăcute și un confort psihic care să nu îi afecteze ci din contră să îi relaxeze.
Poveștile audio dezvoltă empatia
Uneori este mult mai ușor să ne uităm la propriile noastre acțiuni prin prisma personajelor fictive dintr-o carte. Dacă protagonistul se confruntă cu dificultăți cu ceva din viața lor, putem adesea să ne raportăm și să ne gândim la propriile provocări și cum să le facem față. Ei bine, este la fel cu copiii mici – doar și mai important. Dr. Alan Mendelsohn, profesor asociat de pediatrie la Școala de Medicină a Universității din New York, spune:
„… copiii au ocazia să se gândească la personaje, să se gândească la sentimentele acelor personaje. Ei învață să folosească cuvinte pentru a descrie sentimente altfel dificile și acest lucru le permite să-și controleze mai bine comportamentul atunci când au sentimente provocatoare, cum ar fi furia sau tristețea. ”
În cazul desenelor animate, sentimentele sunt oarecum deja induse, personajul având propriul comportament pe care îl transmite prin acțiunile sale – vizibile.
Poveștile dezvoltă vocabularul
Sincer, cine nu și-ar dori ca micuțul lor să lase întâmplător un cuvânt ca „lăsa moștenire” în conversație pe o masă plină de socrii uimiți? OK, nu putem garanta această situație, dar un studiu efectuat la Rhode Island Hospital a constatat că bebelușii cărora li se citea în mod regulat aveau un vocabular „receptiv” mai mare decât bebelușii carora nu li se citea, ceea ce înseamnă că înțelegeau mai multe cuvinte. Și, odată ce scot aceste cuvinte, știm cu toții că cei mici nu se opresc să repete noile lor cuvinte preferate de mai multe ori.
Poveștile sunt scrise de oameni de litere, ce folosesc un vocabular bogat, dar adecvat în același timp vârstei audienței. Și totuși în cazul în care copilul nu întelege anumite cuvinte, fie că sunt regionalisme sau arhaisme, acesta va cauta să afle. Își va întreba părinții, bunicii sau profesorii sau va căuta pe internet.
Vocabularul din desenele animate este deseori destul de sărac, chiar dacă acestea sunt adaptări ale unor povești celebre cu un vocabular bogat. În cazul desenelor animate accentul se pune pe acțiune – imagini în mișcare, dar în cazul poveștilor audio vocabularul este cel care dă sarea și piperul narațiunii.
Poveștile audio stimulează dialogul
Pentru a forma copilului obiceiul de a asculta poveștile, începe prin a le asculta împreuna.
Ar putea părea frustrant la început dacă copilul tău se distrage ușor și continuă să întrerupă povestea cu întrebări. Dar realizează că aceasta este de fapt o oportunitate excelentă pentru a-i ajuta să lege povestea cu lumea exterioară, astfel încât să poată înțelege mai bine ce se întâmplă. Păstrați-i implicați și atenți, raportându-l la evenimentele recente: „Da, îi plac puii! Îți amintești cățelul acela pe care l-am văzut ieri în parc?”
În loc de concluzii
Nu ne-am propus în acest articol să infierăm desenele animate, acestea au rolul lor în educația modernă a unui copil, așa cum și poveștile audio îl au. Ascultatul poveștilor audio sau video aduce cu siguranță numeroase beneficii educației copilului. Aceasta este o experiență unică, ce îi va îmbogăți vocabularul, îi va dezvolta puterea de empatie și îi va stimula imaginația.
Dacă povestitorul este un actor talentat acesta îi va deschide copilului apetitul pentru teatru și artă dramatică și îi va stimula nevoie de lectură.
Te invităm, așadar, să asculți împreuna cu copilul tău povești online sau să vizionezi spectacole de teatru pentru copii.