Poveștile și inteligența emoțională
Am citit recent în social media un citat al lui Albert Enstein:
” Dacă vrei ca, copiii tăi să fie inteligenți citește-le povești,
dacă vrei să fie și mai inteligenți citește-le și mai multe povești” – Albert Enstein
M-am întrebat de unde acestă înclinație a marelui savant pentru povești și cum a ajuns la acestă concluzie. Inițial m-am dus cu gândul la inteligența analitică, pe care marele savant o avea dar nu am găsit niciun argument viabil pentru afirmația de mai sus.
Am făcut o mică cercetare și am găsit 8 motive pentru care poveștile sunt esențiale pentru copilărie. Trebuie spus că, este fost vorba mai mult de inteligență emoțională decât inteligență mental-analitică, dar argumentele sunt solide de ce ar trebui să citim copiilor povești și basme.
Să vedem așadar care sunt cele 8 motive pentru care copii ar trebui să asculte povești citite de părinți, educatori sau actori profesioniști:
1.Poveștile le arată copiilor cum să rezolve problemele
Învățăm de la personajele din povești, chiar și ca adulți. Ele ne ajută pentru că ne conectăm la propriile noastre vieți, vise, anxietăți și luăm în considerare ceea ce am face în locul lor. Poveștile îi ajută pe copii să învețe cum să navigheze în viață, ce cale e corect de urmat într-o anumită situație.
În Hansel și Gretel, cei doi copii își dau seama cum să ajungă acasă după ce au fost abandonați și cum să scape de vrăjitoare după ce au fost capturați.
2.Poveștile clădesc rezistență emoțională
Basmele arată probleme din viața reală într-un scenariu fantastic în care cel mai adesea eroul, personajul bun, triumfă. Excepție fac câteva basme în forma originală a Fraților Grimm. Copiii trebuie să descopere, într-un mediu sigur, că lucrurile rele se întâmplă tuturor. Pentru că ghici ce? Nimeni în această viață nu este ferit de provocări – așa că trebuie să construim capacitatea copiilor noștri de a le face față, fizic dar mai ales emoțional. Clădim ”mușchii emoționali”, astfel încât copiii noștri să se poată rezista în perioadele dificile sau ne adăpostim copiii, protejându-i, lăsându-i atât de slabi încât să nu poată rezolva nimic care necesită putere menatală și emoțională?
Cenușăreasa este un bun exemplu in acest sens. Ea își menținține o atitudine optimistă în ciuda a toate lucrurile rele pe care le-au făcut surorile vitrege.
3.Basmele ne oferă o limbaj comun
Suntem familiarizați cu fraze precum „a fost odată ca niciodată” sau „oglindă-oglinjoară” sau ”la soare te puteai uita” datorită poveștilor. Acestea devin expresii pe care le folosim și în dialogurile cotidiene pentru că țtim că și interlocutorii noștri adulți știu expresiile și înțelesul lor.
4.Poveștile depășesc granițele culturale
Multe culturi împărtășesc basme comune precum Cenușăreasa, cu propria lor aromă culturală. Citim versiunile și știm că toți împărtășim ceva important, nevoia de a da sens vieții cu povestea și speranța binelui de a triumfa asupra răului.
Există diferite versiuni ale Scufiței Roșii. Există o versiune Cajun, una care are loc în Africa și alta din China. Aflăm astfel puțin despre fiecare țară și cultură în timp ce citim o poveste familiară.
5.Basmele ne învață stilul narativ
Toate poveștile au aceeași structură: introducere, desfășurarea acțiunii și încheierea sau deznodământul. Aceste conțin de asemenea aceleași elemente: decor, personaje și intrigă. Poveștile sunt prima lecție de literatură pentru copii.
Odată ce un copil înțelege structura poveștii, aceasta îi susține capacitatea de a face predicții și de a înțelege alte povești pe care le citește.
6.Poveștile dezvoltă imaginația unui copil
Nu cred că există copil care să nu fi pus în scenă în propria minte secvențe ale unei povești sau basm îndrăgit. Să își închipuie cum Fat Frumos se lupta cu Zmeul sau Jack urca pe vrejul uriaș de fasole. Poveștile ascultate de copii fără niciun indiciu vizual îi fac pe aceștia să viseze să își imagineze scene de basm în care uneori chiar ei iau parte.
„Când mă examinez pe mine și metodele mele de gândire, ajung la concluzia că darul fanteziei a însemnat mai mult pentru mine decât orice talent pentru gândirea abstractă, pozitivă.”
– Albert Einstein
7.Poveștile oferă părinților oportunități de a preda abilități de gândire critică
De ce vânătorul i-a permis Albei-ca-Zăpada să scape? Ce ai face dacă l-ai vedea pe împărat fără haine? Cum ți-ai petrece timpul singur închis într-un turn ca Raspunzel?
Acestea sunt întrebări pe care părinții pot și trebuie să le pună copiilor atunci când aceștia ascultă povești, să îi provoace să găsească soluții proiectându-se în scenariul și în pielea personajului.
Copii trebuie să își pună întrebări, este un exercițiu bun și folositor atât în privința poveștilor dar mai ales în viața reală.
8.Poveștile ne predau lecții
Ascultătorii – cei mici – învață modalități de a trata și nu de a trata pe cei care arată diferit de tine de Rățușca cea urâtă, pericolele de a vorbi cu străini în Scufița Roșie și importanța ascultării părinților tăi din Capra cu trei iezi sau Lupul și cei 7 iezi
Toate poveștile ne învață o lecție de viață, ce se poate întâmpla într-un anumit scenariu sau care este alegerea corectă într-o anumită situație. Pentru copii e mult mai ușor să învețe aceste lecții din povești.
și mai mult
9. Poveștile aprind pasiunea pentru citit
Știu că am promis 8 motive dar acesta din urmă ni s-a părut foarte important. Ascultarea poveștilor va sădi copiilor pasiunea pentru lectură și imediat ce vor descoperi tainele literelor vor începe să citească. Poveștile deschid copiilor o lumea complet noua în care au libertatea și bucuria să afle singuri din diverse texte pe care le citesc informații noi și interesante.
Așadar cred că v-am dat destule motive să citiți copiilor povești și dacă nu aveți timp abonați-vă pe platforma e-theatrum.com
bibliografie: imaginationsoup.net