„O preocupare intensă a mea şi o curiozitate a fost următoarea: de ce tinerii s-au îndepărtat de teatru? De ce nu e cool să mergi la teatru? De ce singura formă de teatru acceptată de tineri este stand-up-ul? Răspunsul poate fi acest spectacol sincretic, prin care aducem idei clasice scrise demult de către cel mai mare autor dramatic, W. Shakespeare, în contemporan. Puternic grafic-vizual cu o muzică special compusă şi o coregrafie excepţională, acest spectacol este darul şi invitaţia noastră expresă pentru publicul tânăr şi cel deja captiv al renăscutului teatru devean“ a declarat actorul şi regizorul Mihai Panaitescu, managerul Teatrului de Artă Deva.
Regizorul spectacolului, Ştefan Iordănescu, s-a născut la Baia Mare într-o familie de artişti (tatăl, Ştefan Iordănescu, actor, artist emerit; mama, Cătălina Buzoianu, regizoare) şi a absolvit IATC “I.L. Caragiale” Bucureşti, secţia regie teatru şi film, promoţia 1985 la clasa prof. Ion Cojar/ Mihai Dimiu, cu spectacolul “Peer Gynt” de Henrik Ibsen.
Cu o activitate bogată, peste 50 spectacole realizate în ţară şi străinătate, Ştefan Iordănescu a manageriat Teatrul Naţional din Timişoara (1997-1999), Teatrul Bulandra Bucureşti (1999-2002), Teatrul Ioan Slavici Arad (2004-2005).
În prezent este consilier artistic la Teatrul Naţional Timişoara şi regizor artistic la Teatrul Ioan Slavici Arad. Din 1991 până în 1999 a participat la stagii de pregătire în străinătate şi, la invitaţia “The Royal Shakespeare Company”, a susţinut un workshop cu actorii teatrului britanic, bazat pe experienţa est-europeană în Hamlet şi Pescăruşul. Printre participanţi, Alan Bates, Michael Attenborough, Steven Pimlott etc.
Aflată la cea de a doua colaborare cu Teatrul de Artă Deva, după succesul cu „O noapte Furtunoasă“, scenografa Dorothea Iordănescu ne-a făcut următoarea mărturisire: Mi-a făcut o deosebită plăcere să lucrez la acest spectacol, în special cu tinerii ”proaspeţi”, colaboratori entuziaşti ai Teatrului, deoarece spectacolul li se adresează în principal lor, conţine situaţii cu care adesea tineretul se confruntă, la o vârstă dificilă. Experimentul, acela de a redescoperi, reactualiza şi uneori, de ce nu, reinventa textul original al lui Shakespeare, a fost unul care a presupus o muncă asiduă a întregii echipe, fără excepţie. Universul scenic al acestei poveşti reprezintă şi face trimitere la un aşa-zis ”spaţiu în aşteptare”, în aşteptarea fie a dărâmării, a demolării lui complete întru construirea a ceva nou şi mai ofertant, fie a reconstrucţiei, reconsolidării, a restaurării lui. Este un cadru vizual care îmbină grafica video, expresia unui suport în dilema tinerilor noştri, în lumea lor fragilă deopotrivă condiţionaţi de trecut, obligaţi practic să-l descopere, să-l recreeze şi-n acelaşi timp să-şi reinventeze propriul univers, bazându-se de multe ori pe platitudini sau pe lucruri aparent măreţe.
Flavia Giurgiu a absolvit Liceul de Coregrafie şi Artă Dramatică „Octavian Stroia” şi Facultatea de Teatru şi Televiziune a Universităţii „Babeş- Bolyai“ din Cluj Napoca, după care a început colaborarea cu diferite teatre şi artişti din ţară. În prezent locuieşte în Bucureşti, dar continuă colaborările şi în alte oraşe. Ca artist caută să îmbine mişcarea scenică şi dansul contemporan cu arta performativă, dar şi cu spaţiul teatral. A lucrat atât in instituţii de stat, cât şi în spaţii independente, pentru diverse spectacole de teatru, dans şi artă performativă, atât ca autor, dar şi coregraf, actor sau performer. Flavia Giurgiu semnează coregrafia spectacolului eveniment „Zadarnicele chinuri ale dragostei“ după W. Shakespeare .
„Când am venit aici am cunoscut nişte tineri foarte deschişi să experimenteze diferite modalităţi prin care pot exista cu energia, corpul şi contextul performativ cu care trebuie să se acordeze. Este un spectacol despre Love and Hate, despre generaţii, despre modalităţi diferite de exprimare prin care aceste generaţii se desfăşoară şi există. În spatele cadrului teatral, aceste generaţii se confruntă cu problemele care le definesc şi pun în lupă structuri, gusturi, conflicte şi neputinţe care se canalizează înspre o modalitate comună de a exista: o esenţă care nu ţine de preconcepţii, ci de felul în care aceste lumi se întrepătrund şi se amestecă cu viaţa. În final, nu rămân nişte caractere, rămân nişte oameni, nişte oameni deschişi, care nu se judecă, oameni care se întâlnesc şi care se acceptă“, a subliniat Flavia Giurgiu.
Regizorul secund al spectacolului este deja cunoscutul actor şi regizor Marian Stan. „DRAGOSTEA e un sentiment universal. Valabil pentru oricine, la orice vârstă. Şi la oameni, şi la animale. Ajung să cred că şi la plante. Un personaj din Goldoni spune «şi pietrele s-ar îndrăgosti de el», deci e posibil să existe dragoste şi în cele neînsufleţite.
Dragostea poate fi chinuitoare sau izbăvitoare. Poate fi un leac împotriva mândriei, dispreţului, fumurilor. «Când dragostea vorbeşte, vocile tuturor zeilor par a fi adormite în armonia raiului» spune un personaj din piesă. Deci cum e mai bine: să fii sau să nu fii îndrăgostit: aceasta-i întrebarea! «Lumea întreagă e o scenă şi toţi oameni-s actori» spune un alt personaj celebru al lui Shakespeare. Aşa că vreţi, nu vreţi, faceţi şi dumneavoastră, publicul, parte din această imensă scenă a lumii! Drept pentru care, vă invităm să vedeţi cum nişte tineri sunt în căutarea dragostei cea dătătoare de bine! Vă aşteptăm!“ , a fost mesajul lui Marian Stan.
Scenografia – Dorothea Iordănescu
Muzica – Ildiko Fogarassy
Coregrafia – Flavia Giurgiu
Regizor secund – Marian Stan
Light design – Lucian Moga
Grafică video – Sebastian Hamburger
(Vizionați Emigranții și Oscar și tanti Roz)
Reviewuri pentru: Zadarnicele chinuri ale dragostei