România Mare s-a format ca urmare a voinţei populare din Transilvania, Banat, Bucovina şi Basarabia. “Veritabilul fundament al unităţii româneşti – aprecia istoricul Gh. Brătianu – nu a fost stabilit nici la Saint Germain, nici la Trianon, el este rezultatul existenţei însăşi a poporului român, «enigmă şi miracol al istoriei din sud-estul european»” (Gheorghe I. Brătianu, Originile şi formarea unităţii româneşti, Iaşi 1998, p. 289-90
FOTOGRAFUL UNIRII este un spectacol realizat in parteneriat cu Institutul Cultuaral Român, marcând împliniriea a 100 de ani de la Marea Unire. Acest spectacol face parte din suita de manifestări care au rolul să readucă în atenția publicului importanța evenimentului din 1918, fără de care România în granițele actuale n-ar fi existat.
Spectacolul este bazat pe realitate , fotograful Samoilă Mârza , fiind identificat prin lucrările sale ca fotograful Unirii. Ideea de bază care ne călăuzește este de a itinera împreună acest proiect în orașele importante din România, cât și în diverse capitale europene, împreună cu ICR.
„Fotograful Unirii”, de Dinulescu Denis, în regia lui Mihai Panaitescu, este spectacolul Teatrului din Deva și a fost într-un turneu și la București la Teatrul Național, având în vedere că este singurul astfel de proiect la nivel național. Din distribuție fac parte Eugen Pădureanu, Delia Lazăr și Mihai Panaitescu. Samoilă Mârza este înrolat ca fotograf militar de Imperiul austro-ungar pe fronturile Primului Război Mondial din Italia și Galiția, Mârza fixează ororile conflagrației pe plăcile de sticlă ale aparatelor de fotografiat de acum un veac. Lăsat la vatră, pleacă de la Galtiu, pe bicicletă, la Adunarea de la Alba Iulia, dar nu este primit în Sala Unirii fiindcă nu avea acreditare. El imortalizează doar scenele exterioare. La începutul anului 1919 Samoilă Mârza și-a publicat fotografiile într-un album intitulat Marea adunare de la Alba Iulia în chipuri, menționat și în ziarul „Alba Iulia” din 10 martie. Albumul a fost prezentat de către delegația română și la Conferința de pace de la Versailles. Spre sfârșitul vieții, sărac și demn, Samoilă Mârza vrea să îi dea lui Ceaușescu un album cu fotografiile sale, și are sprijinul unui militar român care, de altfel, apare de-a lungul timpului, în spectacol, însoțind mereu destinul eroului. Pentru Teatrul de Artă Deva a fost prima participare cu o premieră la Teatrul Național. Publicul i-a primit pe actorii deveni cum nu se putea mai bine, dovadă fiind și sala plină cu spectatori.
Reviewuri pentru: Fotograful Unirii